Wat ga jij aanleren en afleren in 2024? Hoe cognitief flexibel ben jij?

Annette Balk, Founder LearnXL 22 december 2023

De sleutel tot succes in een snel veranderende wereld is het vermogen om je voortdurend te ontwikkelen en je denkpatronen te wijzigen, door nieuwe vaardigheden te leren en oude patronen af te leren. Dit is cognitieve flexibiliteit: een essentiële voorwaarde voor professionele groei en inzetbaarheid in een snel veranderende wereld.

Cognitieve flexibiliteit is cruciaal om duurzaam inzetbaar te zijn en blijven

Cognitieve flexibiliteit is in vele opzichten van belang om zowel direct- als duurzaam inzetbaar te zijn en blijven voor werk. Ben jij nu intrinsiek gemotiveerd en inzetbaar? Uit welk gedrag en vaardigheden blijkt dit? Waarin wil jij je ontwikkelen om ook op de langere termijn gemotiveerd en inzetbaar te blijven? Wat verwacht je van jezelf? Wat wil je leren en wellicht belangrijker wat wil je afleren? Hoe kan een collega of leidinggevende jou daarbij helpen? Vragen om over na te denken voor het komende jaar, want wie wil nu niet inzetbaar zijn en blijven. Daar zeggen we tocht allemaal Ja tegen!

Waarom is het zijn van cognitief flexibel zo van belang?

Wat wil jij aanleren en afleren in 2024?

Unlearning is het nieuwe Learning! Het blijkt moeilijker om gedrag en vaardigheden af te leren dan nieuwe gedragingen en vaardigheden aan te leren. Bij het afleren is het natuurlijk niet nodig om het ‘kind met het badwater’ weg te gooien. Vragen die je jezelf kan stellen: Zijn mijn vaardigheden effectief voor het werk dat ik doe? Leer ik iedere dag iets nieuws? Maak ik nauwelijks fouten? Is mijn gedrag helpend bij het vinden van oplossingen voor vraagstukken? Ben ik instaat om mijn collega’s verder te helpen? Weet ik waar ik mijn inspiratie vandaan haal? Als je bij een, meerdere of gelijksoortige vragen twijfelt dan kan je je afvragen of je iets te doen hebt in het afleren van gedragspatronen en vaardigheden.

Laten we samen erover nadenken wat ieder van ons komend jaar wil aanleren en vooral wat we willen afleren. Je hebt zelf de sleutel in handen om cognitief flexibel te blijven….de essentiële voorwaarde voor groei en inzetbaar zijn en blijven in een snel veranderende wereld.

Ik wens je fijne feestdagen en een gezond en leerzaam 2024.

2024 All rights reserved